Fördelen med att lägga panel i taket eller på väggarna är att det kan användas i många olika kombinationer för att skapa olika mönster och resultat. Hur och var man sätter dem förändrar helt rummets utseende.

Känner du för att sätta panel i taket bör du till exempel tänka på hur ljuset faller och hur detta påverkar intrycket av panelen.

De vanligaste materialen för panel är brädor av olika tjocklek i antingen trä, träfiber eller plast, men variationer finns såklart beroende på användningsområde och personliga preferenser.

Fördelen med paneler i trä är att det finns i många olika variationer beroende på träslag, ytbehandling och utförande, och omålat trä ger en varm känsla i rummet.

Det är även miljövänligt och förnybart, enkelt att sätta upp, och det finns studier som visar att man mår bättre av att bo i rum med trämaterial. De flesta människor har sin egen favorit-träsort, och detta ger oss alla de perfekta förutsättningarna för att skapa vår alldeles egna stil på tak- och väggpaneler.

Å andra
 sidan är det kanske något mer komplicerat att använda rent tekniskt, då trä ofta behöver ytbehandlas innan det sätts upp, och beroende på ytbehandling kan det vara svårare att rengöra.


Det andra alternativet, träfiber, är bra om man vill ha ett snyggt och stilrent resultat enkelt och snabbt. Du kan välja att måla dem själv, men hos de flesta byggvaruhus finns även färdigmålade paneler att köpa. Utöver att det alltså är ett snabbare och enklare alternativ till träpanel, kräver det heller inte så mycket för-eller-efterarbete – du slipper spackla och måla, och de är lättare att rengöra än träpaneler.

Butiker där du kan köpa takpaneler, samt få tips och råd om material och montering är till exempel Bauhaus, Hornbach och Beijer, och andra liknande stora byggvaruhus. De flesta av dessa har även hemsidor, och online finns även sidor som dinbyggare.se , svedentra.se och bygghemma.se bland andra.