Precis som med takpaneler så finns det en stor mängd plattor i olika material att använda. Beroende på vart du ska ha det finns plattor i till exempel trä och träfiber, gips, plast, kakel och spån. Här nedan har vi listat olika alternativ och deras eventuella för- och nackdelar.

Gipsplattor är generellt billigast att köpa i vanliga byggvaruhus. Dock kräver just gips en del för- och efterarbete i form av till exempel målning och spackel, samt att du ofta behöver använda en så kallad skivhiss för att montera taket. Skarvarna mellan dessa plattor kan också lämnas kvar för ett mer rustikt utseende.

Trä är väl det mest naturliga av dessa material, och det är även naturvänligt och förnybart. Studier visar också att vi människor mår bra av att vistas i rum med träinslag, då det ger en varm, naturlig känsla som vi trivs bra med.

Trä som ska fästas i tak kräver precis som gips en del förarbete beroende på vilket resultat du vill ha. Träskivorna ska helst ytbehandlas innan de sätts upp för bättre hållbarhet, och vill du måla dem bör de även slipas innan.

Plattor i träfiber är, precis som panel i trä, enklare att arbeta med och montera än vanligt trä – de kräver mindre förarbete då de ofta levereras slipade och färdigmålade.

Plast, spån och kakel är några av de mest hållbara materialalternativen när du ska bygga tak. Plast är även lätt att få precis så som du vill ha det då det går att forma till olika utföranden. Med dessa material bör du dock tänka extra mycket på faktorer som fukt och värme, då till exempel plast lätt håller värme inne och kan föra med sig fuktskador. Tak i sten eller kakel kanske är vanligast att ha i badrummet, och detta kan du läsa mer om i nästa avsnitt!